Çanakkale Kara Savaşları`nda destan yazan 57`nci Alay`ın, Yarbay Mustafa Kemal`in "Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözüyle cepheye yürüyüşünün 25 Nisan`da temsilen canlandırılacağı etkinliğe 25 bin kişinin katılması bekleniyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bugünlerde yerli turistler kadar 100 yıl önce savaşa katılan ülkelerin vatandaşlarının ziyaret ettiği Eceabat ilçesi Bigalı köyü, tarihinin en kalabalık gününü yaşamaya hazırlanıyor.
"Tarihe Saygı Projesi" kapsamında bir akaryakıt firması tarafından Gelibolu 2`nci Kolordu Komutanlığı koordinatörlüğünde 2006 yılında yapılan çalışmaların ardından Atatürk`ün Çanakkale Savaşları`nda karargah olarak kullandığı ev (Atatürk Evi Müzesi) ile bazı binaların dış cepheleri restore edilen köy, 18 Mart öncesinde asılan Türk bayraklarıyla ziyaretçilerini karşılıyor.
Gelibolu Yarımadası`nın küçük bir köyü olan ancak tarihteki büyük önemi dolayısıyla çok tanınan Bigalı, 25 Nisan`da 25 bin kişiyi ağırlayacak.
Çocuklu aileler köylülerin evlerinde misafir edilecek
Köy Muhtarı Burhan Çetin, Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19`uncu Tümen karargahının 19 Nisan 1915`te Bigalı`da kurulduğunu ve kara savaşlarının başladığı 25 Nisan sabahına kadar burada kaldığını söyledi.
Destan yazan 57`nci Alay`ın, Mustafa Kemal`in "Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözüyle cepheye yürüyüşünün Bigalı`dan 25 Nisan`da başladığını dile getiren Çetin, şöyle konuştu:
"57`nci Alay, Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak muharebenin seyrini değiştirecek destanlar yazıyor. Bu yıl o tarihi günün, 25 Nisan sabahının 100`üncü yılını kutlayacağız. Mustafa Kemal`in 57`nci Alay ile Conkbayırı`na yürüyüşünün temsilen canlandırılacağı `57`nci Alay Yürüyüşü`ne bu yıl 25 bin kişi katılacak. Mustafa Kemal`in, 57`nci Alay`ın ayak bastığı yoldan cepheye binlerce kişiyle gideceğiz, o günleri, şehitlerimizi anacağız."
Çetin, yürüyüşe katılacakların 24 Nisan`da köyde olacağını belirterek, bazılarının çadırlarda, otobüslerinde kalacağını, çocuklu ailelerin bir bölümünün de köylüler tarafından evlerinde misafir edileceğini anlattı.
Yürüyüş hazırlıklarının sürdüğüne değinen Çetin, "Özellikle kadınlarımız o günü bekliyor. Meydandan Atatürk Evi Müzesi`ne giden yol üzerinde köylü kadınlarımızın açtığı stantlarda hediyelik eşyalar, el işi ve gıda ürünleri satılacak" dedi.
Köylü kadınlar 25 bin kişiyi bekliyor
Bigalı köyünün kadınları, 100`üncü yıl dolayısıyla yoğun kalabalığı ağırlayacakları 25 Nisan günü için hazırlık yapıyor.
Günler öncesinden açtıkları stantta daha önce hazırladıkları salça, reçel, erişte, pekmez gibi ürünler ile Çanakkale Savaşları`na yönelik hediyelik eşyaları sergileyen kadınlar, bir yandan da bebek patiği, şapkası, yelek ve kazağı, bezden bebekler, havlu kenarı örüyor.
Tezgahları rengarenk görünen kadınlar, 25 Nisan sabahında ürünlerinin önemli bölümünü satacaklarını ümit ediyor. Özellikle hafta sonları olmak üzere 18 Mart`tan bu yana ziyaretçilerin akın akın geldiğini belirten kadınlar, satış için 25 Nisan`ı beklediklerini kaydetti.